Winiarnia rozpoczęła działalność w 1997 roku jako spełnienie długoletniego marzenia o dzieleniu się miłością i sympatią do swojej ziemi w dolinie Colchagua przy pomocy butelki własnego wina. Emilio Bouchon był pierwszym, który przybył do Chile z Bordeaux w 1892 roku, a jego rodzina robi wino tam od zawsze. Byli pionierami w Dolinie Colchagua, choć dopiero w 1997 roku Mario Pablo Silva, najstarszy syn piątego pokolenia, i jego ojciec, Mario Silva, podjeli wspólne działania w kierunku produkcji win pod własną etykietą. Ten ostatni poświęcił wiele z własnego życia, aby odzyskać stare winnice. Mario posiadał unikalną wiedzę i zrozumienie terroir w Dolinie Colchagua. Jego inni synowie Francisco, Gonzalo i Raimundo dołączyli wkrótce potem i przyczynili się do rozwoju Viña Casa Silva. I tak rozpoczął się nowy rozdział w hostorii rodzinnej winiarnia oraz proces modernizacji wszystkich działań, które miały w niej miejsce. Dzisiaj Viña Casa Silva jest najbardziej utytułowaną chilijską winiarnią w XXI wieku.
Dysponują trzema piwnicami do leżakowania na około 2000 beczek z francuskiego dębu.
Casa Silva jest jedną z trzech pionierskich winnic, które uzyskały certyfikat Kodeksu Zrównoważonego Rozwoju Wina z Chile (www.sustentavid.org) w odniesieniu do wszyskich swoich upraw. Ma również duży obszar zarządzania organicznego i stale ulepsza swoje procesy technologiczne i relacje ze społecznością.
Pragnienie zachowania środowiska dla przyszłych pokoleń ma fundamentalne znaczenie dla Viña Casa Silva, która wykorzystuje odpowiedzialne rolnictwo i szuka sposobów na zmniejszenie śladu węglowego w celu produkcji zrównoważonych win. Viña Casa Silva prosi swoich konsumentów o odpowiedzialne picie oraz recykling butelek i innych materiałów opakowaniowych.

Wina Producenta