Historia winnicy Fabiano zaczyna się w 1912 roku, kiedy założyciel Francesco Fabiano, wraz ze swoim synem Sergio, zaczął sprzedawać swoje wina w Wenecji, a następnie rozszerzał swoją działalność w głąb Wenecji Euganejskiej po Weronę. Pod koniec lat pięćdziesiątych Sergio Fabiano i jego synowie przenieśli się na stałe do Werony i rozszerzyli swoją działalność handlową na całe północne Włochy.
W następnej dekadzie rodzina rozpoczęła budowę nowej winnicy w Sonie, która na początku lat siedemdziesiątych stała się jedną z najbardziej znanych winnic we Włoszech. Rozwój handlowy lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych spowodował, że wina Fabiano były eksportowane do wszystkich głównych krajów świata, co czyni Fabiano jedną z ważniejszych winnic Werony i narodowej enologii.
Począwszy od 2000 roku, podczas gdy rozwijający się przemysł winiarski i spożywczy modyfikował model konsumpcji wina, Fabiano rozwijał się kładąc największy nacisk na jakości i wizerunek. Koncentrował swoje wysiłki produkcyjne na doskonałych winach, rezygnując w ten sposób z ilości, aby dać miejsce swojemu Amarone, już produkowanemu od 1966 roku w historycznym opakowaniu zachowanym do dziś, oraz swoim innym najlepszym winom, takim jak Ripasso i Lugana.
Alessandro Fabiano jest czwartym pokoleniem, które dziś produkuje wina Fabiano, o silnej nazwie znanej na całym świecie dzięki swojej 106-letniej historii win premium, produkowanych w limitowanej ilości o nakładzie mniejszym niż 500.000 butelek.

Wina Producenta