Harsanyi, to winnica rękodzieła, co oznacza w tym przypadku nie tylko uprawę ekologiczną, ale także staranną dbałość o winogrona, pamiętając, że jakość wina w dużej mierze decyduje o winnicy. Harsanyi znajduje się w samym sercu historycznego regionu winiarskiego Tokaj, w mieście Sarospatak znanym jako “Ateny na brzegu rzeki Bodrog” i rozciąga się na 12 hektarach, w otoczeniu wzgórza Megyer-hegy będącego jednocześnie rezerwatem przyrody znanym z legendarnego morskiego oka “Megyer-hegy sea-eye”. Morskie oko, to jezioro stworzone przez wodę deszczowa, w kotlinie skalnej, otoczone pionowymi skałami, o wysokości sięgającej 70m i głębokości do 6,5m. To zjawisko, to wynik działalności człowieka i przyrody, kiedyś była tu kopalnia kamienia młyńskiego z tufu wulkanicznego posiadającego wyjątkowe właściwości szlifujące i ścierne. Jezioro kształtem przypomina oko i jest również symbolem winnicy Harsanyi. Teren obecnej winnicy jest własnością rodziny od ponad 170 lat (z wyjątkiem ery Rakosi). W 1850 roku Rick Jakab prapradziadek obecnego właściciela (Gábora Harsányi) zakupił pierwszą winnice i założył ranczo Rickiego (Rick Cottage, który istnieje do dzisiaj i widnieje na mapach turystycznych Tokaju) oraz otworzył pierwszą aptekę w Sarospatak. Od 1877 roku winnica rozkwitała pod okiem syna Jakaba, Gusztáv Rick, a de facto jego żony Jolán Grissza, która po śmierci męża sprzedała aptekę i zainwestowała pieniądze w winnice Ciróka i przez lata organizowała konkursy winiarskie w Tokaju-Hegyalji. Największy rozkwit winnicy nastąpił w 1907 roku za czasów pradziadka, Béli Ricka, który ukończył rolnictwo i jako ekspert rozwijał winnice w oparciu o najwyższe standardy. Po II wojnie światowej, za czasów Rakosiego majątek uległ konfiskacie. W 1970 roku winnica została odzyskana przez dr Ádáma Harsányi (wnuka Béli Ricka), który był lekarzem w Budapeszcie, ale jego rodzinne tradycje i serce należały do Sarospatak. W roku 2012 Gábor Harsányi przejął zarządzanie rodzinną firmą i otworzył nową erę w historii winnicy powiększając powierzchnię ziemi i przechodząc na bardziej nowoczesne technologie uprawy winorośli i produkcji wina.
Harsanyi to terroir czterech mikroklimatycznych winnic o wspaniałych warunkach glebowych – Kútpatka, Ciróka, Királyhegy i Megyer. Wyjątkowa gleba winnicy jest kształtowana przez skały wulkaniczne zbudowane z drewna ryolitowego, specjalną strukturę gleby i bliskość rzeki Bodrog. Wina produkuje się tutaj z tradycyjnych odmianami winorośli w Tokaju, tj. Furmint, Hárslevelű i Muscat Lunel. Furmint jest najważniejszą odmianą wyrażającą wulkaniczne terroir winnic i zboczy, Hárslevelű ma bardzo ważną rolę w dostarczaniu złożoności wyraźnych owoców i kwiatowych charakterów, a Muscat ma niewątpliwie wyjątkową słodką pikantność i aromatyczny charakter, które wzbogacają złożoność win aszú i win z późnych zbiorów. Hersanyi ma wielki szacunek dla niezwykłego daru natury i stawia na rolnictwo ekologiczne!

Wina Producenta