Hiszpania jest trzecim, największym producentem wina na świecie, obok Włoch i Francji. Historia i tradycja uprawy winorośli w Hiszpani sięga wielu wieków wstecz, ale dopiero w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nastąpiły prawdziwie radykalne zmiany w uprawie winogron. Po dołączeniu do Unii Europejskiej Hiszpania skorzystała z dopływu kapitału i zainwestowała w rozwój winnic, technik produkcji i nowoczesne technologie, co w bardzo dużym stopniu przyczyniło się do rozwinięcia produkcji wspaniałych win praktycznie w każdym regionie Hiszpanii. Obecnie Hiszpania jest krajem o największej powierzchni upraw, sięgającej 1 miliona hektarów. W tym kraju działa ponad 4000 producentów wina, którzy łącznie wytwarzają ponad 41 milionów hektolitrów wina.
Hiszpania, podobnie jak inne kraje ma swoje przepisy związane z kontrolowanym pochodzeniem wina – Denominacion de Origen (DO). W Hiszpanii istnieje 69 apelacji DO, wśród nich dwie apelacje wyższego rzędu DOCa – Denominacion de Origen Calificada, do której należą regiony Priorat i Rioja. Do tego dochodzą kategorie wyższego rzędu DO de Pago (Vinos de Pago) oraz niższego Vinos de la Tierra. (VdT) i Vinos de Espana (VdM). Kategoria Vinos de Pagos oznacza również, że dane wino pochodzi z pojedynczej posiadłości.
Najważniejsze regiony w Hiszpanii wraz z nazwami wiodących szczepów to: Rioja (Tempranillo), Ribera del Duero (Tempranillo – Tinto Fino), Penedes (Macabeo, Cabernet Sauvignon, Carinena, Garnacha), Priorat (Garnacha, Carinena), Rueda (Verdejo), Rias Baixas (Albarino), Jerez/Sherry (Palomino).