W 2008 roku na około 15 hektarach gleby wulkanicznego pochodzenia, światowej sławy enolog dr Mario Ercolino oraz dr Roberta Pirone, specjalizująca się w naukach o żywności, w sercu Irpinii, w Paternopoli założyli winnice Nativ. Od samego początku winnica kładzie nacisk na produkcję najwyższej jakości win oddających charakter terroir. Winnica jest połączeniem tradycji i innowacji, zaprojektowana z największym poszanowaniem otaczającego środowiska. Została wyposażona w system zbierania i magazynowania wody deszczowej oraz panele fotowoltaiczne aby zminimalizować wpływ na środowisko.
Nativ, zgodnie z nazwą, zajmuje się produkcją typowych szczepów dla tego terytorium, w szczególności Fiano di Avellino, Greco di Tufo, Falanghina, Aglianico i Aglianico z Taurasi.
Coraz bardziej rozpoznawalny styl i wyjątkowy charakter win Nativ przyczynił się pozyskania szerokiego grona wielbicieli marki nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie.