Giacomo Orlando i Luca Didone w 2017 roku w Craoretto, niedaleko Bosco Romagno założyli winnicę realizując ideę oraz wspólne marzenie założenia własnej firmy oraz rozpoczęcia produkcji win zgodnie ze swoimi ideałami. Zaczynając od szopy starożytnej trattorii i kilku hektarów dzierżawionych winnic – obecnie jest ich 6,5 – rozpoczęto produkcję, zgodnie z nakazami rolnictwa ekologicznego. Winorośl jest uprawiana bez użycia syntetycznych chemikaliów. Jedyne zabiegi przeprowadzane w winnicy oparte są na miedzi i siarce – które czasami są niezbędne do odparcia ataku patogenów. Spacerując po trawiastych rzędach, gdzie rosną jadalne kwiaty i latają pszczoły, jasne jest, że oddanie organiczności jest nie tylko fasadą, ale reprezentuje prawdziwe przekonanie. Poszanowanie naturalnych rytmów dotyczy nie tylko upraw, ale tradycyjnej winifikacji: winogrona, po osiągnięciu dojrzewania fenologicznego, są prasowane-odszypułkowywane i przenoszone do stalowych kadzi fermentacyjnych, a następnie starzone w dębowych beczkach francuskich.

Giacomo oraz Luca doskonale znają i kochają miejscowy terroir, co pzwoliło nadać ich winom, już od pierwszego rocznika, doskonałą ekspresję i lokalny charakter. Nazywają siebie “winiarzami” w trakcie trwających całe życie studiów, badań, pracy i miłości do ziemi. Winnica produkuje cztery wina: Friulano, Pinot Grigio “ramato”, Merlot i Schioppettino di Prepotto. Dwie autochtoniczne winorośle i dwie międzynarodowe odmiany, w pełni wyrażające obraz tego pogranicza i pozwalające  posmakować historii tego rejonu.

Wina Producenta