Posiadłość Pikes znajduje się w malowniczym podregionie Polish Hill w pięknej dolinie Clare w Australii Południowej. Bracia Andrew i Neil Pike założyli Pikes Wines w 1984 roku i nadal zarządzają każdym aspektem działalności. Są dumni z produkcji wysokiej jakości ręcznie robionych win, które odzwierciedlają roczniki, różnorodność i region. Flagowym winem Pikes jest Riesling Traditionale, które zyskało międzynarodowy kult, podobnie jak najlepszy wytrawny riesling w Australii. Historia Pikes sięga 1878 roku, kiedy Anglik Henry Pike, prapradziadek Andrew i Neila, wyemigrował do Australii Południowej i założył rodzinną firmę piwowarską o nazwie H. Pike & Co. Firma wykorzystała na etykiecie rybę English Pike, która do dziś pozostaje symbolem długiego dziedzictwa Pike’a, obejmującego obecnie trzy wieki.
Nieruchomość ma powierzchnię 240 akrów (97 hektarów), z czego 200 jest przeznaczona pod uprawę winorośli.
Pikes ma na celu produkcję win, które odzwierciedlają ich warunki odmianowe, regionalne i rocznikowe. Chętnie czuwają nad winami w fazie formowania się i interweniują tylko wtedy, gdy jest to konieczne.