Ze szczytu wzgórza, na którym znajduje się butikowa winnica Pitticco, można podziwiać krajobraz bogaty w przyrodę, która z kolejnymi porami roku oddaje niezwykłe emocje i ukazuje sugestywne niuanse kolorów i zapachów.
Jak mówi Sergio Pitticco, właściciel winnicy “Wszystko zrodziło się z człowieka i jego wielkiego marzenia o produkcji czerwonych win typowych dla Friuli, zdolnych konkurować z prestiżowymi markami z całego świata. Z cennego dziedzictwa, charakteryzującego się starożytnymi winnicami jesteśmy w stanie uzyskać niezwykłe interpretacje tego wyjątkowego terytorium.”
Winnice Pitticco to pięć hektarów rodzimej winorośli znajdującej się w obszarze Novacuzzo (Prepotto, w Colli Orientali del Friuli), charakteryzującym się korzystnymi warunkami klimatycznymi, które gwarantują idealny mikroklimat do uprawy czerwonych odmian winorośli. Symboliczne miejsce, szczególnie poświęcone odmianom typowych friulskich czerwieni. Winnice położone są na pięknym wzgórzu, z widokiem na wąską dolinę skąpaną w słodkich wodach rzeki Judrio.
Wina Pitticco powstają tylko z rodzimych szczepów takich jak, Schioppettino, Tazzelenghe i Refosco dal Peduncolo Rosso. Są to trzy czerwone winorośle, pochodzące z XIX wieku, które uprawiane sią w pagórkowatym obszarze Prepotto. Wszystkie odmiany doskonale zaaklimatyzowały się w tym miejscu, rozwijając unikalne i wyróżniające się cechy charakterystyczne.
Wina Pitticco to elegancja, autentyczność i charakter oraz równowaga w aromatach i taninach dzięki zakresom temperatur, które terroir Prepotto oferuje w fazie dojrzewania winogron. Wina pozostają co najmniej dwa lata w piwnicy, gdzie we francuskich beczkach wzmacniane są typowe cechy każdej odmiany. Niuanse, które z czasem i dzięki umiejętnej pracy człowieka nabierają szczególnego wymiaru równowagi i harmonii, zarówno na nosie, jak i na podniebieniu. W każdym winie czuć szacunek do terroir, który nadaje winom niepowtarzalną osobowość, dzięki unikalnemu połączeniu gleby, wysokości i mikroklimatu.
Pitticco zobowiązało się do uprawy winogron zgodnie z metodami produkcji organicznej, z poszanowaniem środowiska, utrzymując przy życiu organiczną warstwę gleby i cechy rocznika. Pielenie odbywa się tu po prostu przez koszenie trawy, bez użycia chemicznych herbicydów.

Wina Producenta