Historia winnicy Raccaro zaczęła się od Giuseppe Raccaro, który w 1928 roku postanowił przenieść się z doliny Natisone do wiejskiego domu zaledwie kilka kroków od wczesnośredniowiecznego kościoła Santa Maria Apollonia, u podnóża góry Quarin, z widokiem na Cormòns. Obszary wokół kościoła należą do najbardziej idealnych obszarów uprawy winorośli w regionie Collio i zawsze pokryte były winnicami.

To właśnie w winnicach otaczających kościół syn Giuseppe Raccaro, Mario, zaczął specjalizować się w uprawie winorośli oraz handlu winogronami i winem. Punkt zwrotny nastąpił w 1986 roku, kiedy jego syn Dario zaczął butelkować wina, decydując się całkowicie poświęcić produkcji najwyższej jakości win. 

Wina Raccaro powstają w zrównoważony sposób z pełnym poszanowaniem natury, jej cykli oraz lokalnych tradycji. Ochrona środowiska oraz piękna krajobrazu to jedne z podstawowych wartości Raccaro. Winnica zajmuje obszar 7 hektarów, gdzie gleba składa się głównie z margla i piaskowca, lokalnie zwanych “ponca”, które nadają winom niezwykłe nuty mineralne z silną osobowością i niezwykłą strukturą. Najstarsze drzewka mogą pochwalić się wiekiem ponad 50 lat. Raccaro to wina, które odzwierciedlają duszę terroir, na którym się rodzą, z jego bogactwem historii, tradycji i osobliwości.

Dario rokrocznie otrzymuje najwyższe oceny od włoskiego stowarzyszenia sommelierów a jego wina można odnaleźć w najlepszych restauracjach na całym świecie.

>>Strona internetowa winnicy<<

Wina Producenta