Te Mata Estate było pierwotnie częścią dużego pasterskiego gospodarstwa ziemskiego założonego przez angielskiego imigranta, Johna Chambersa, w 1854 roku. Zagroda i stajnie zostały zbudowane na terenie posiadłości na początku 1870 roku.
Po powrocie z Francji trzeci syn Johna Chambera, Bernard, wpadł na pomysł założenia winnic na północnych wzgórzach wokół Havelock North. W 1892 roku Bernard Chambers zasadził winorośl na trzech działkach na zboczu wzgórza nad gospodarstwem i rozpoczął przekształcanie oryginalnych stajni w miejsce do produkcji wina. Dziś Te Mata Estate nadal korzysta z tych samych trzech winnic.
Rodzina Chambers sprzedała posiadłość w 1919 roku. W kolejnych latach winnica była zarządzana przez dwóch różnych właścicieli, aż w roku 1974 trafiła do rodzin Buck i Morris, które wprowadziły współczesną interpretacją do tej historycznej nowozelandzkiej posiadłości.
W ciągu ostatnich czterdziestu lat Te Mata Estate stworzyła uznaną na całym świecie gamę czerwonych i białych win. W 2012 roku Te Mata Estate uruchomiło Estate Vineyards – kolekcję sześciu odmianowo oznaczonych win, które są produkowane wyłącznie z własnych winnic i reprezentują najlepsze cechy ich odmiany, rocznika i pochodzenia (Hawke’s Bay).
Te Mata Estate angażuje się w poprawę swoich wyników pod względem zrównoważonego rozwoju środowiskowego, społecznego i gospodarczego poprzez program Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ). Gdy program został wdrożony, winnice Te Mata Estate były jednymi z pierwszych, które uzyskały akredytację.
Specjalizując się w architekturze i innowacyjnym modernistycznym designie, Athfield Architects stworzył serię budynków odzwierciedlających dziedzictwo art deco Hawke’s Bay i secesyjne dziedzictwo oryginalnego gospodarstwa Chambers.
Zachowując oryginalną winnicę, zaprojektował nowoczesne, nowozelandzkie miejsce winiarskie przy użyciu lokalnych materiałów i kolorów wapna.

Wina Producenta