Ivan i Margaret Sutherland byli jednymi z pierwszych pionierów przemysłu winiarskiego Marlborough, którzy zasadzili winogrona w Marlborough pod koniec 1970 roku. Ich winnica Dog Point powstała w 2004 roku we współpracy z Jamesem Healy, z którym Ivan prowadził Cloudy Bay Vineyards, legendarne miejsce, które wprowadziło 30 lat temu nowozelandzkie wino, a szczególnie Sauvignon Blanc, na rynek światowy.
Nazwa Dog Point pochodzi od najwcześniejszej europejskiej osady Marlborough, terenu na którym wypasanych owiec pilnowano z pomocą psów pasterskich. Z czasem niektóre psy się gubiły, przyczyniając się do powstania dzikiego, agresywnego stada. Osadnikom udało się usunąć zdziczałe zwierzęta, a miejsce od tamtej pory nosi nazwę Dog Point.
Marlborough jest obdarzony jednym z najbardziej słonecznych i suchych klimatów w Nowej Zelandii. Znaczny zakres temperatur dobowych między chłodnymi nocami, a słonecznymi dniami stwarza idealne warunki do długiego, powolnego dojrzewania winogron.
Posiadłość Dog Point to coś więcej niż tylko winnica. Kluczową częścią organicznej filozofii jest różnorodność biologiczna, dlatego duży obszar ziemi w Dog Point jest przeznaczony na pastwiska, krajobrazowe trawniki i stawy, z rodzimymi nasadzeniami. Rozległe ekologiczne ogrody warzywne z wędrującymi kurami i sady z ulami zajmują honorowe miejsce w północno-wschodnim rogu posiadłości, w otoczeniu winorośli. Drzewa oliwne i orzeszki piniowe rozsiane są po krajobrazie i są zbierane każdego roku, aby pracownicy i goście mogli się nimi cieszyć. Skrupulatne praktyki winnic obejmują niskie uprawy winorośli i ręcznie zbierane winogrona.