Rodzina Krug uprawia winorośl w Gumpoldskirchen od 1746 roku. Od 1998 winifikacja odbywa się w nowoczesnym obiekcie otoczonym winnicami na obszarze 35 hektarów w najlepszych lokalizacjach regionu. Weingut Krug kładzie ogromny nacisk na jakość. Prowadzi uprawy w zgodzie z naturą. Proces produkcji doskonałego wina rozpoczyna się od starannej pielęgnacji winorośli i ścisłej selekcji zdrowych, dojrzałych winogron. Najlepsze wina dojrzewają nawet kilkanaście lat zanim znajdą się w obrocie – na co mogą sobie pozwolić tylko najlepsze winnice. Thermenregion określany nieraz “Burgundia Austrii” bogaty jest w gleby gliniaste i wapienne tworząc optymalne warunki dla mocnych i złożonych białych win, takich jak typowe dla regionu Rotgipfler i Zierfandler, ale także dla czerwonych win o długim potencjale dojrzewania i przechowywania. Krug potrafi fantastycznie wykorzystać potencjał terrroir łącząc tradycję i ogromną świadomość ekologiczną z najbardziej zaawansowanymi technologicznie nowościami.
Etykieta winnicy przedstawia parę kochanków – Psyche i Kupidyna, których miłość doprowadziła do szczęśliwego zakończenia – Psyche dostąpiła zaszczytu skosztowania ambrozji – eliksiru bogów, dzięki któremu sama stała się nieśmiertelna.