Historia produkcji wina we Włoszech sięga ponad trzy tysiące lat, co daje im obok Francji pozycję lidera w światowej klasyfikacji. Jak powiedział Kevin Zraly „to nie jest kraj – to jedna wielka winnica, od Alp aż po samą Sycylię”.
We Włoszech znajduje się 20 regionów winiarskich, 96 prowincji i ponad 500 odmian winorośli.
Jedne z najważniejszych regionów winiarskich Włoch to Toskania, Piemont i Veneto. To tutaj ze szczepów Sangiovese, Nebbiolo, czy Corvina powstają słynne Chianti, Brunello di Montalcino, Nobile Di Montepulciano, Barbaresco, Barolo, czy słynne Amarone.
Obok nich równie ważne regiony winiarskie we Włoszech, to Abruzja, Kampania, Friuli, Lombardia, czy Sycylia. Najistotniejsze uprawiane tu szczepy to: Montepulciano, Aglianico, Fiano, Greco, Pinot Grigio, Chardonnay, Savignon Blanc, Nebbiolo, Trebbiano, Nero D’Avola, Cabernet Sauvignon, Merlot, czy Syrah.
W każdym z 20 regionów Włoch powstają dobre i doskonałe wina. Wina, które nadają się do picia przy każdej okazji, od beztroskiego popołudnia z przyjaciółmi po poważne, eksperckie degustacje.