Kurs wiedzy o winie, Regiony winiarskie

Valpolicella – to nie tylko Amarone

Jednym z najbardziej fascynujących regionów dla miłośników wina jest urokliwa Dolina Valpolicella, gdzie rodzą się wyjątkowe, niezapomniane wina. To miejsce, gdzie przyroda i ludzka pasja splecione są w jedno, tworząc prawdziwe arcydzieła w butelkach. Valpolicella słynie z jednego z najbardziej prestiżowych win na świecie – Amarone, ale nie tylko.

Valpolicella – wina

Valpolicella Classico

Valpolicella Classico to wino czerwone o lekkim i owocowym charakterze – doskonałe na co dzień. Nazwa “Classico” oznacza, że wino pochodzi z oryginalnego obszaru Valpolicella i jest produkowane z określonych odmian winogron, takich jak Corvina, Rondinella i Molinara. Wino to jest zazwyczaj młode i nie przechodzi procesu suszenia, co odróżnia je od amarone i recioto. Valpolicella Classico jest często podawane jako towarzystwo do lekkich dań mięsnych, serów lub jako aperitif.

Valpolicella Classico Superiore

Valpolicella Classico Superiore jest wyższą kategoria jakościowa. Aby otrzymać oznaczenie “Superiore”, wino musi spełniać określone wymogi produkcji, w tym wyższy poziom dojrzałości winogron i dłuższy okres dojrzewania wina. Valpolicella Classico Superiore ma zazwyczaj większą intensywność smaku i aromatu. Wino to może być bardziej kompleksowe, z delikatnymi nutami dębu, dojrzałych owoców i przypraw. Valpolicella Classico Superiore charakteryzuje się lepszą strukturą, głębią i dłuższym finiszem, dzięki czemu jest bardziej odpowiednie do przechowywania przez kilka lat.

Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso to unikalne wino, które powstaje w wyniku specyficznego procesu fermentacji, znanego jako “ripasso”, który nadaje mu swoje charakterystyczne cechy. Proces produkcji Valpolicella Ripasso jest powiązany z winem Valpolicella Classico oraz Amarone. Po zakończeniu fermentacji Amarone pozostałości po fermentacji, które zawierają skórki, pestki i inne resztki po winogronach zalewane są winem Valpolicella Classico. Te pozostałości zawierają wyjątkową koncentrację cukrów i ekstraktów przez co powodują ponowną fermentację wina oraz przyczyniają się do wzbogacenia smaku i aromatu Valpolicella Classico. Proces ripasso zwiększa zawartość cukru, alkoholu, ekstraktu, tanin i innych złożonych aromatów, nadając winu większą strukturę, głębię i złożoność smakową.

Wino to zazwyczaj ma nuty dojrzałych czerwonych owoców, takich jak wiśnie i śliwki, z delikatnymi nutami przypraw i lukrecji. Ma ono również przyjemną kwasowość i dobrze zintegrowane taniny, co sprawia, że jest ono eleganckie i dobrze zrównoważone.

Amarone Della Valpolicella

Amarone Della Valpolicella to wino czerwone o głębokim smaku, które jest symbolem włoskiej klasy i elegancji. Obok Barolo z Piemontu oraz Brunello z Toskani uznawane za jedno z najlepszych włoskich win. Podstawowym składnikiem do produkcji amarone są winogrona Corvina, Corvinone, Rondinella oraz ewentualnie inne regionalne odmiany. Proces produkcji rozpoczyna się od zbioru winogron, które są poddawane procesowi suszenia przez około 3 miesiące. W tym czasie winogrona tracą około 40% swojej wagi, a cukry i aromaty są niezwykle skoncentrowane. Następnie winogrona są tłoczone, a fermentacja odbywa się w kontrolowanych warunkach przez około 2-3 tygodnie. Amarone dojrzewa przez co najmniej 2 lata w dębowych beczkach przed butelkowaniem. Wino to cechuje się niezwykle bogatym bukietem, wyrazistym smakiem i bardzo długim finiszem. Mimo, że jest to wino pełne z dużym ciałem to jednoczeście jest niezwykle eleganckie i gładkie. Nazwa pochodzi od słow amaro – po włosku gorzki oraz one – sufiks oznaczający wielki, duży.  Amaro początkowo miało opisywać wina, które nadmiernie sfermentowały i straciły cały cukier. Zgodnie z legendą powstały przez pomyłkę  – zbyt długą fermentację zapomnianej beczki słodkiego Recioto.  Kiedy winiarz Cantina Negrar Adelino Lucchese w końcu doprowadził amaro do perfekcji, współzałożyciel winnicy Gaetano Dall’Ora miał skomplementować “to nie jest amaro – to amarone!” podkreślając wielkość tego wina.

Amarone Riserva

Amarone Riserva to jeszcze bardziej ekskluzywna i limitowana wersja Amarone. Aby otrzymać oznaczenie “Riserva”, wino musi dojrzewać przez co najmniej 4 lata, z czego 2 lata w dębowych beczkach. Ten dodatkowy czas pozwala winu rozwijać się i uzyskać jeszcze większą głębię smaku i kompleksowość. Amarone Riserva jest zazwyczaj produkowane tylko w najlepszych latach winiarskich i stanowi prawdziwą perełkę kolekcjonerską. Najczęściej również winogrona suszone są jeszcze dłużej – nawet powyżej 4 miesiący.

Recioto Della Valpolicella

Recioto to jedno z najlepszych czerwonych słodkich win. Produkowane jest podobnie jak Amarone. Winogrona są suszone przed fermentacją, ale w przypadku recioto suszenie jest kontrolowane, aby zachować większą ilość naturalnych cukrów w winogronach. Proces fermentacji również jest kontrolowany. Po osiągnięciu oczekiwanego poziomu cukru i alkoholu fermentacja jest zatrzymywana. Ten proces powoduje skoncentrowanie słodkich i owocowych aromatów w winie. Recioto jest zazwyczaj podawane jako deserowe wino i doskonale komponuje się z deserami na bazie czekolady, wiśni lub sera.

Veneto IGT

Kategoria Veneto IGT umożliwia tworzenie win z większą swobodą w zakresie dozwolonych odmian winorośli i technik produkcji w porównaniu z bardziej rygorystycznymi klasyfikacjami, takimi jak DOC (Denominazione di Origine Controllata) czy DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Chociaż wina Veneto IGT nie mają takiego prestiżu jak DOCG czy DOC, to dają producentom więcej kreatywności i elastyczności w procesie produkcji wina, a to pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami wina. Dzięki temu można wytwarzać wina charakteryzujące się różnorodnością smaków i aromatów, zróżnicowanymi odmianami winorośli oraz unikalnymi cechami, które mogą nie mieć odpowiedników w bardziej rygorystycznych kategoriach klasyfikacyjnych. W ramach tej kategorii najczęściej produkowane są najtańsze wina, ale coraz cześciej można znaleźć wyjątkowe wina czy prawdziwe “perełki”. Doskonałym przykładem tej kategorii może być Testal z winnicy Nicolis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *