Tradycja uprawy winorośli w rodzinie Di Lenardo w rejonie Ontagnano sięga 1800 roku. Dopiero jednak w 1987 roku nastąpił ogromny skok jakościowy – co było spowodowane decyzją o tłoczeniu winogron produkowanych wyłącznie w rodzinnych winnicach, w połączeniu z sadzeniem nowych specjalnie wyselekcjonowanych odmian.  Do 2021 roku winogrona zbierane były wyłącznie ręcznie. Winifikacja przebiega z wykorzystaniem najnowocześniejszej technologii i elektronicznej kontroli temperatury podczas każdej fazy fermentacji. 

Di Lenardo ma reputację jednej z najbardziej zaawansowanej technologicznie winnicy w regionie o niebywałym stosunku jakości do ceny.

Winnica produkuje wysokiej jakości wina z pięciu dużych własnych obszarów położonych w Ontagnano, w samym sercu regionu Friuli oraz z wynajętej winnicy w pobliżu Aquileia i w niewielkim zakresie z niektórych “kontrolowanych” winnic w Manzano. Własne winnice rozciągają się na około 55 hektarach ze 150 hektarów całej posiadłości. Wynajmowana winnica zajmuje ok. 5 hektarów w pobliżu głównej posiadłości. Od 2009 roku Di Lenardo do prowadzenia winnicy wykorzystuje tylko energię słoneczną, uzyskaną przez panele pokrywające cały dach magazynu.

Strona internetowa winnicy

Wina Producenta