Wyjątkowe winnice

Di Lenardo – znakomite wina w dobrej cenie

Di Lenardo produkuje wysokiej jakości wina z pięciu dużych własnych obszarów położonych w Ontagnano, w samym sercu regionu Friuli oraz z wynajętej winnicy w pobliżu Aquileia i w niewielkim zakresie z niektórych “kontrolowanych” winnic w Manzano. ​Własne winnice rozciągają się na około 55 hektarach ze 150 hektarów całej posiadłości. Wynajmowana winnica zajmuje ok. 5 hektarów w pobliżu głównej posiadłości​. Od 2009 roku Di Lenardo do prowadzenia winnicy wykorzystuje tylko energię słoneczną, uzyskaną przez panele pokrywające cały dach magazynu.

Tradycja uprawy winorośli w rodzinie Di Lenardo w rejonie Ontagnano sięga 1800 roku. Dopiero jednak w 1987 roku nastąpił ogromny skok jakościowy – co było spowodowane decyzją o tłoczeniu winogron produkowanych wyłącznie w rodzinnych winnicach, w połączeniu z sadzeniem nowych specjalnie wyselekcjonowanych odmian.  Do 2021 roku winogrona zbierane były wyłącznie ręcznie. Winifikacja przebiega z wykorzystaniem najnowocześniejszej technologii i elektronicznej kontroli temperatury podczas każdej fazy fermentacji.

Di Lenardo ma reputację jednej z najbardziej zaawansowanej technologicznie winnicy w regionie o niebywałym stosunku jakości do ceny.

Pierwszy raz odwiedziliśmy winnicę dzień przed letnią przerwą wakacyjną, na okres której winnica jest zamykana i tak jak to często bywa we Włoszech wszyscy udają się na zasłużony urlop. Wina Di Lenardo znaliśmy i ceniliśmy już od kilku lat i bardzo nam zależało aby znalazły się w naszym pierwszym sklepie, którego otwarcie już się trochę przeciągało. Kiedy dotarliśmy na miejsce byliśmy pełni obaw czy zdążymy ze wszystkimi formalnościami oraz naklejeniem banderol przed zamknięciem winnicy.

Na szczęście wszyscy okazali się niezwykle mili i pomocni. Spędziliśmy wspólnie kilka godzin otwierając kolejne pudełka oraz skrzynki żeby nakleić znienawidzone znaki akcyzy. Trzeba mieć świadomość, że często lepsze wina pakowane są dodatkowo w papier oraz drewniane skrzynki. Konieczność naklejenia banderol wiąże się z rozpakowaniem wszystkiego i późniejszym ponownym zapakowaniem. O ile w przypadku kartonów jest to dość proste, to w przypadku drewnianych skrzynek może przysparzać znaczniej więcej problemów.

Te parę godzin wspólnej pracy pozwoliło nam poznać lepiej Massimo oraz cały zespół Di Lenardo i poczuć jaka atmosfera panuje w winnicy.

Massimo Di Lenardo przejął kierownictwo nad procesem produkcji w 1998 roku. Od samego początku kładzie nacisk na owocowość i kwasowość winogron poprzez wyeliminowanie efektu maskującego spowodowanego dojrzewaniem w dębowych beczkach. Cały zespół darzy go ogromnym szacunkiem. Co dość często przejawiało się w trochę zabawny sposób podkradania butelek, na których Massimo miał nakleić banderole.

Podczas kolejnych odwiedzin winnicy poznaliśmy również Vittorio di Lenardo – syna Massimo, który również pomaga w prowadzeniu rodzinnego biznesu. Vittorio swoją młodzieńcza energią i świeżym spojrzeniem wprowadza kolejne innowacyjne rozwiązania zarówno w obszarze technologii jak i nowych szczepów czy win.

Vittorio to niezwykle sympatyczny i otwarty człowiek, a swoim optymizmem potrafi zarazić innych.

Charakter i serce ludzi, którzy pracują w winnicy można odnaleźć we wszystkich winach di Lenardo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *